Prepaid bellen, waar let je op?

2022-11-04
PrepaidSimkaarten

Bellen met je telefoon kan op meerdere manieren. Een van deze manieren is door gebruik te maken van een prepaid simkaart of prepaid eSIM. Door via prepaid te bellen, heb je geen vaste abonnementskosten. Je bepaalt zelft wanneer je kosten maakt en bent dus flexibeler. 

Voordat je gaat prepaid bellen, is het handig om op het een en ander te letten. Daarom lees je in dit artikel 3 aandachtspunten van prepaid bellen waar je op kunt letten.

1. Prepaid simkaart met voordelige beltarieven

Wanneer je gebruik gaat maken van een telefoon, zijn de kosten die je maakt natuurlijk van groot belang. Kies je voor een prepaid simkaart, en wil je hiermee bellen, dan is het belangrijk om te weten wat je per minuut betaalt. Oftewel: wat zijn de beltarieven? 

Het is dus handig om te weten met welke prepaid simkaarten je voordelig uitkomt wanneer het op beltarieven uitkomt. De goedkopere prepaid providers hanteren 10 cent per belminuut. Wil je voordelig uitkomen, dan is dat dus 10 cent per minuut of goedkoper. Aangezien prepaid aanbieders verschillende tarieven hanteren, is het verstandig om deze prijzen te vergelijken.

2. Belbundels of betalen per belminuut?

Zodra je een prepaid simkaart hebt aangeschaft, kun je in plaats van te betalen per belminuut, ook je beltegoed gebruiken om belbundels aan te schaffen. Dit zijn bundels die tijdelijk geldig zijn, en waarbij je in verhouding meestal per belminuut minder betaald. Aan de ene kant kom je dus wat voordeliger uit, maar aan de andere kant heb je wel minder lang geldige belminuten.

Bijna iedere prepaid provider heeft dergelijke bundels. Wanneer je gaat prepaid bellen, is het dus handig om na te denken over welke manier van bellen je (op de lange termijn) gaat gebruiken.

3. Betaal je een starttarief met prepaid bellen?

Stel jezelf altijd de volgende vraag: betaal ik bij een bepaalde provider een starttarief wanneer ik ga prepaid bellen? Met een starttarief wordt bedoeld: is er een vast tarief voor uitgaande gesprekken, ongeacht hoe lang deze duren? Dit is dus los van de prijs die je per minuut betaalt. 

Dit is een belangrijke vraag, omdat het een groot verschil betekent in kosten. Als je voor iedere uitgaande gesprek een vaste prijs betaalt, maak je natuurlijk meer kosten dan wanneer er geen dergelijk starttarief is.

Of er een starttarief voor bellen via prepaid aanwezig is, verschilt per prepaid provider. Dit kun je op de website van de aanbieder zelf terugvinden, of je kunt gebruik maken van een prepaid vergelijkingswebsite.